KOSGEB, uzun yıllardır girişimciliği destekleyen bir kurumdur. Başlangıçta, kira, donanım, aylık sabit giderler, personel maaşı gibi kalemleri desteklemekteydi ancak, 2019 yılı itibariyle girişimciliği imalatçılar ve ticari işletmeler olarak kategoriye ayırmıştır.
Güncel hali ile girişimcilik;
- İş Kurma Desteği
- İş Geliştirme Desteği şeklinde 2 kategoride desteklenmektedir.
İş Kurma Desteği:
Destek kapsamında 1 yıl içinde kurulmuş olan tüm işletmeler desteklenmektedir. Şahıs işletmeleri 10.000 TL, Limited ve Anonim Şirket türündeki işletmeler 20.000 TL hibe desteği talep edebilmektedir. Ancak, girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10.000.-TL ilave edilir. İş Kurma Desteği kapsamında; işletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla iş kurma desteği başlangıç tarihinden itibaren 1 inci yıl birinci dönem, 2’nci yıl ikinci dönem ve 3’üncü yıl üçüncü dönem olmak üzere; işletmede çalışan personelin tahakkuk eden prim gün sayılarının toplamı 360 ve üzeri olduğu her bir dönem için 1 aylık brüt asgari ücretin işverene toplam maliyet tutarı kadar destek sağlanır.
İş Geliştirme Desteği:
Destek kapsamında 3 yıl içinde kurulmuş olan imalatçılar, yazılımcılar ve ar-ge şirketleri değerlendirilmektedir. Personel Giderleri, Makine-Teçhizat ve Kalıp Giderleri, Yazılım Giderleri desteklenmektedir. Destek üst limiti 1.500.000 TL’dir. Desteği üst limitten talep edebilmek için uygun giderlerin 1.875.000 TL + KDV olması gerekmektedir. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150.000.-TL ilave edilir.
İş Geliştirme Desteği, çağrı esaslı hale gelmiştir, dolayısıyla, çağrı dönemlerinde başvurunun yapılması şartı bulunmaktadır.
Program hakkında detaylı bilgi almak için; https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/1231/girisimci-destek-programi